Tall House
Wimbledon, UK

Built adjacent to a mature oak tree, the house is made predominantly of timber and brick, deliberately reflecting the traditional materials of the area.

The main organizing element of the house is the principal stair that sits centrally in the plan, becoming both conduit and separator between the living spaces that face the garden and the more private bedroom spaces that are contained in the oak clad tower.

The simplicity of the plan combined with an interlocking three-dimensional geometry, has produced a rich internal spatial sequence where sunlight penetrates into every corner of the building. Unexpected vistas, hidden voids and the use of two staircases, create a route that gradually reveals the interior.

Places have been carefully designed for sculpture and paintings to be displayed without the whole feeling like an art gallery; the house resolutely remains a private domestic space.

 

 

 
 

2000-2002                                                                                                                            
Project:
Commission

Client:
Private

Floor area:
210 sqm

Structural Engineer:
Barton Engineers

Photography:
Richard Bryant / Arcaid

   
   

 

By relating the new structure to the scale and materiality of the neighbouring Edwardian houses, The Tall House becomes a measured response to the suburban context