Scottish Opera - Theatre Royal
Glasgow, UK

Invited Competition 2011

A competition study for Scottish Opera; whose home is in the 1500 seat Grade A listed Theatre Royal in Glasgow. The study looks at the architectural implications of providing space for a new larger entrance and front of house on an adjacent site on the corner of Hope Street and Cowcaddens.

The current building is a difficult ensemble in both plan and massing, with the architecturally agricultural exterior of the auditorium wrapped at the lower levels by a later building, built at a different geometry to address the current alignment of Hope Street. This has created a curious relationship, with the cornice of the lower section partially masking the bigger volumes of auditorium and fly-tower that sit behind. In the study we examined how to balance and resolve the differences in scale and geometry, as well as the architectural obligations of extending a Grade A listed building with a new architectural statement.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 
   

Glasgow has a tradition of city centre theatres that have articulated and celebrated the corner of the city block. The study re-examines this idea in the context of an extension to the Theatre Royal.