Cultural Centre
Luleå, Sweden

Located on the Northern edge of the Baltic Sea, just outside the Arctic Circle, our competition proposal for a new cultural centre sits in front of the main body of the town on a key site overlooking the natural harbour.

Vertical timber slats on the outside of the façade make an allusion to the abstract pattern of light and shade in the forest; rather like looking through a dense stand of trees. The untreated timber louvers will weather naturally with age turning silver grey.

The Library and Art Gallery are located on the ground and first floor. These levels also contain foyer spaces and a café, ensuring a pluralistic and lively mix of uses on the entry level. The upper levels are dedicated to the Concert Hall and the smaller flat floored Congress Hall.

Invited Competition 2004

 

 

 
 

 

 

 

 
   

 

In the summer there is twenty-four hours of daylight and in winter, deep snow with only a brief period of daily twilight.